Empower-ing brandsonline

7 november, 2019

Waarom wij met 6-urige werkdagen werken

Blog door

Maike Salakory

In Zweden doen ze het al jaren en ook in Nederland zien en horen we hier steeds meer over. Nee, ik heb het het niet over Köttbullar eten, maar over het werken in 6-urige werkdagen. Ook bij Another Concept werken we volgens deze methode en het is een van de beste beslissingen die we ooit hebben genomen! Niet omdat we nu minder aan het werk zijn, maar omdat het werk er beter en leuker door is geworden. Die middagdip om 16 uur, waarna koffie drinken een grotere prioriteit dan werk krijgt? Die slaan wij liever over. In plaats daarvan besteden wij de 6 uur die wij hebben liever 100% productief en gaan naar huis als de productiviteit op is om daar andere leuke dingen te doen.

Waarom wij hebben besloten om van 8 uur naar 6 uur werk per dag te gaan?  Lees mee!

Druk, drukker, drukst

Vaak lijken we er een sport van te maken om het drukst van iedereen te zijn. Als je op een verjaardag tegen iemand zegt dat je moe bent, is er altijd wel iemand die dit weet te overtreffen. Maar waar komt de drang vandaan om zo druk willen te willen zijn?

Anno 2019 leven we in een push-maatschappij. Constant worden we gepusht tot meer geld, meer succes, meer geluk, meer, meer, meer. Iedereen wil de beste zijn. Hierdoor is er een beeld ontstaan waarbij het aantal werkuren wordt gekoppeld aan hoe hard iemand werkt. En hoe harder iemand werkt, des te succesvoller en dus gelukkiger is iemand. Maar als je het mij vraagt is iedereen tegenwoordig zo druk, dat het juist een kunst is om niet constant druk te zijn. En die kunst heeft veel voordelen!

De voordelen van 6-urige werkdagen

6-urige werkdagen hebben veel voordelen. Onderzoek heeft aangetoond dat personeel hier namelijk gelukkiger door wordt. En dat uit zich als volgt:

  • Personeel ervaart minder stress.
  • Personeel is minder vaak ziek.
  • De kwaliteit van het werk verbetert doordat mensen meer gefocust zijn en meer ruimte voor zelfontwikkeling krijgen.
  • De sfeer op het werk verbetert, doordat werknemers en werkgevers de ruimte krijgen om zich ook buiten werk om te ontplooien.
  • De productiviteit op het werk stijgt.
  • Sommige bedrijven, zoals Toyota in Zweden, hebben aangetoond dat zelfs de nettowinst kan stijgen!

Misverstanden over 6-urige werkdagen

Hoewel 6-urige werkdagen steeds meer worden geaccepteerd, bestaan er nog veel misverstanden hierover. Iemand die 6 uur werk, werkt namelijk niet minder dan iemand die 8 uur werkt. Dezelfde  werkzaamheden worden simpelweg in minder uur gedaan, tegen hetzelfde salaris. Dit werkt alleen als je bereid bent om improductiviteit los te laten en een tandje harder te werken dan je gewend bent.

Dit betekent niet dat het hierdoor niet leuk is op kantoor. In tegendeel! Zoals hierboven al staat verbetert de sfeer op het werk hierdoor juist. En tijd om het weekend te bespreken is er nog steeds, alleen leer je nu je verhaal in 5 in plaats van 15 minuten te vertellen.

Overigens werken 6-urige werkdagen alleen als er duidelijke afspraken worden gemaakt en de gehele werkwijze efficiënt wordt ingericht. Zo vindt bij Another Concept iedere ochtend om 09.15 uur een stand-up meeting plaats. Alle aanwezige medewerkers zijn verplicht hieraan deel te nemen. Zouden we hier niet duidelijk in zijn, dan brengen we de efficiënte van het gehele team in gevaar en wordt de kans op overwerken groot.

Kortom, 6-urige werkdagen maken ons werk leuker én beter!