Empower-ing brandsonline

16 december, 2019

Kiezen tussen een maatwerk of standaard website

Blog door

Max

Een website is essentieel voor bijna ieder modern bedrijf. Een goede website kan functioneren als knooppunt van al je mediakanalen. Maar wat moet een website nou wel of juist niet bevatten? Dit is bij ieder bedrijf een andere kwestie. Voor het ontwikkelen van een website zijn er twee opties; een standaard website of een op maat gemaakte website. Maar wat houdt dit precies in en wat zijn de voordelen van een maatwerk website?

Standaard websites

Standaard websites zijn in principe softwarepakketten die je in jouw bedrijf kunt implementeren. Deze pakketten, oftewel templates, worden voor meerdere branches en sectoren gebruikt en zijn dus vrij algemeen. Deze templates kunnen wel aangepast worden om meer met jouw bedrijf te laten passen. Denk hierbij aan het kleurpalet, de tekstuele inhoud en afbeeldingen. Maar de mogelijkheden zijn niet eindeloos.

De voordelen van een standaard website

De voordelen van een standaard website zitten voornamelijk in de kosten en de tijd die het kost om te implementeren. Daarnaast kunnen standaard websites vaak gemakkelijker worden beheerd door de klant zelf, zonder hier een marketeer of developer voor in te schakelen.

De nadelen van een standaard website

Het grootste nadeel van een standaard website is dat de bedrijfsvoering van een bedrijf zich moet aanpassen aan de website, in plaats van andersom. Ook heeft een software pakket vaak één taak. Wil je op je website meerdere taken implementeren? Dan dien je ook meerdere pakketten aan te schaffen.

Maatwerk websites

Maatwerk software wordt volledig ontwikkelt op basis van de wensen, behoeftes, eisen en verwachtingen van het bedrijf. Een bedrijf kan kiezen voor uitgebreidere software, maar ook voor minder uitgebreide software. Iedere pixel kan op maat worden gemaakt, waardoor deze website altijd naadloos kan aansluiten bij het bedrijf.

Hoewel deze minder uitgebreidere software minder kan dan een standaard website is dit nog steeds een maatwerk website. Het ontwikkelen van een maatwerk website vergt ook meer tijd. Zo wordt de software eerst ontwikkeld en daarna geïmplementeerd.

De voordelen van maatwerk websites

De voordelen van een maatwerk website zijn dat een maatwerk website schaalbaar is en ondersteunend voor het bedrijf en de bedrijfsvoering. De software van een maatwerk website kan in zijn geheel aangepast worden aan de wensen van de klant. Je hoeft dus nooit concessies te maken. Ook kan een maatwerk website zo groot – of zo klein – worden als een bedrijf maar wilt. Ook wordt maatwerk software gemaakt door developers die nauw contact hebben met het bedrijf en veel persoonlijk contact hebben met de klant.

De nadelen van maatwerk websites

Een nadeel van maatwerk websites is dat ze over het algemeen duurder zijn dan standaard websites. Ook kost het implementeren hiervan meer tijd. Daarnaast zijn niet alle maatwerk websites even aanpasbaar door de klant zelf. In sommige gevallen is hier een developer of marketing voor nodig. Another Concept ontwikkelt alleen maatwerk websites, maar hecht wel veel waarde aan de aanpasbaarheid door de klant zelf. Zo combineer je eigenlijk het beste van twee werelden.

Standaard Vs. Maatwerk websites

Om een juiste keuze te maken tussen een standaard of maatwerk website is het belangrijk om je bewust te zijn van een aantal dingen en jezelf een drietal vragen te stellen;

  1. Vind ik een snelle implementatie belangrijk?
  2. Wat is mijn budget?
  3. Is een standaard pakket toereikend voor mijn bedrijf?

Op de vraag ‘standaard website of maatwerk website?’ is dus geen vast antwoord te geven. Om hier goed antwoord op te geven is het belangrijk om te weten wat jouw bedrijf nodig heeft of wat juist niet. Kom je er zelf niet uit? Kom eens vrijblijvend bij ons langs! Dan brengen we je bedrijf in kaart en kijken we samen welke optie hier het beste bij past.